u bent hier » AKTIVITEITEN » > Impregneren

Impregneren

Chemische bescherming

Waarom impregneren?

Hout biedt in een beschutte omgeving een optimale broedplaats voor bepaalde ongedierten zoals bv. de huisboktor of de houtwesp.  Het hout kan ook door zwammen zoals bv. de echte huiszwam of de donkioporia aangetast worden.  Deze beschadigen dan de cellulose of tasten de lignine in de houtsubstantie aan.  Het is dan ook raadzaam het te verwerken constructiehout tegen ongedierte en zwammen te beschermen.  Eenmaal opgebouwd is het meeste hout niet meer zichtbaar, zoals bijvoorbeeld in een houtskeletbouw of in een dakconstructie.  Mede hierdoor valt een aantasting dan ook niet meteen op.  Spijtig genoeg wordt de aantasting dan eerder te laat waargenomen.  Een chemische houtbescherming door impregneren is echt aan te bevelen.

Wanneer is impregneren overbodig?

Er zijn ook toepassingen waarbij het bouwhout niet chemisch hoeft te worden behandeld.  Dit is het geval voor hout dat verwerkt wordt in een droge en voldoende geluchte omgeving.  Hetgeen dikwijls het geval is in zichtbare houtconstructies zoals massieve zolderingen of dakvlakken, waarbij geschaafde gordingen en kepers naar onderen toe zichtbaar blijven.

Impregneren door onderdompeling

Bij het impregneren wordt het gezaagde hout in een waterachtige oplossing ondergedompeld.  Een fungicide, een insecticide en een bescherming tegen blauwschimmels, die de actieve bestanddelen van deze oplossing vormen, trekken in de oppervlakte van het hout in en vormen zo een beschermlaag.  De duur van de onderdompeling hangt van de beschermingsgraad af, zoals onderstaand vermeld.  Onze procedure komt met een beschermingsgraad 2 overeen: voor hout, dat binnen verwerkt wordt maar weliswaar met vochtigheid in contact kan komen.

Productinformatie

Het voor de impregnering gebruikte product bevat geen zware metalen en is door een ATG (Agréement Technique – Technische Goedkeuring) voor de bouw goedgekeurd.  In het hoofdmenu kan u onder Downloads/ATGs de specificaties van het door ons gebruikte product terugvinden.

De beschermingsklassen

  1. Gebruiksklasse 1 : Hout voor binnengebruik in constante droge omgevingen (de relatieve luchtvochtigheid is altijd lager dan 70%): het gebruik van behandeld hout is normaalgezien niet nodig.
  2. Gebruiksklasse 2: Hout zonder grondcontact en normaal niet blootgesteld aan weersinvloeden, noch aan uitloging. Een tijdelijke bevochtiging is echter mogelijk.
  3. Gebruiksklasse 3: Hout blootgesteld aan weersinvloeden en/of  aan condensatie, maar zonder grondcontact.
  4. Gebruiksklasse 4: Hout voortdurend in contact met de grond en/of met zoet water.
  5. Gebruiksklasse 5 : Hout in contact met de grond met zeewater.

Het vacuümimpregneren

Hierbij wordt het hout in een ketel onder druk met het impregneermiddel doordrongen.  Door het vacuüm in de ketel dringt het product dieper in het hout door.  Deze methode wordt dikwijls voor een beschermingsgraad 3 tot 5 aangewend.  Het vacuümimpregneren doen we niet zelf, maar laten we aan gespecialiseerde partnerbedrijven over.

<< ga terug